среда, 9. фебруар 2011.

Zodijak


Pojam Zodijak je pojas odnosno prsten na nebu koji naravno iznosi 360 ° i podeljen je na 12 jednakih delova od po 30° i  vecina je dobila ime po zivotinjama (osim 4: Blizanci, Devica, Vaga,Vodolija), otuda naziv ovom pojasu Zodijak .  
Svaki od znakova Zodijaka pripada jednom od 4 elementa ( vazduh, vatra, voda, zemlja ), nosi odredjeni kvalitet ( kardinalni, fiksni i promenljivi )  i  polaritet ( pozitivan i negativan ).

 Astroloski Zodijak nije potpuno isti kao astronomski Zodijak u smislu pojasa sazvezdja na nebu.  Astroloski zodijak ima 12 znakova od po 30 ° svaki, dok je aatronomski situacija  mnogo drugacija.  Postoji 13 znakova zajedno sa Zmijonosom od kojih neki zauzimaju ( Devica i Ribe ) ugao od 44 ° a  ostali manje veoma razlicitih su duzina al je Skorpija najmanje sazvezdje od samo 8 ° - astronomski  realno gledano.

  Al problem je u tome sto Astroloska sazvezdja  to i nisu  NISU !  Ona su karakteristike 12 ciklusa   ( meseca ) u godini .

Problem je nastao u davna vremena kada su astronomi bili i astrolozi pa su  promene godisnjih doba, klimatskih i metereoloskih uticaja,  vreme poljoprivrednih radova  i druge vrste osobenosti jednog perioda  godine delili na 12 delova , i to su tih 12 karakteristika  za koje su primetili da odgovaraju kako  datom periodu tako i ljudima rodjenim  u tom periodu. Al greska je u istom nazivu  ( zodijak ) za posve razlicite stvari, samo zato sto su nekad pre precesije bila jaka  poklapanja ta dva zodijaka i imalo je smisla. Al zasto je Zmijonosa izbacena to jos uvek nije najjasnije.  Za astrologiju  je i taj metafizicki momenat mitologije po kojoj je odredjen znak Zodijaka dobio ime, dosta vezan sa njegovim znacenjem,  odnosno uticajem.

  Svoj  horoskop mozete naruciti na broj telefona  064/311-37-64  ;-)                                                                                                                                                                                   Astrolog: Dragana  Rajevic
     

Pocnimo:  Prvu lekcija iz kuca ili ( polja horoskopa) je  ovde u tekstu o ugaonim kucama,  jer je i prva  jedna od njih. ;-)