понедељак, 16. јун 2014.

Astro portret Frida Kalo (1907.- 1954.)


L icnost karakter:  Stelijum u Raku, Rak u znaku ( slikarka, patriota, emocija, unutrasnji dozivljaji), Ascedent 23 Lava* ( uspeh, autoritet, glavna zvezda u drustvu, potreba za paznjom. To Sunce stoji u Raku u punom XI polju  (  puno XI polje, je  simbol Vodolije bogat drustveni zivot, cesto okruzenost velikim brojem ne bas intimnih prijatelja a cesto i osoba,  nepoznatih ljudi. Originalnost, biseksualnost, zivot pun lomova i trenutaka koji menjaju sudbinu naopacke, izvrcu planove. U takvim horoskopima se najbolje vidi da sudbina za nas ima svoje planove. Frida Kalo je bila je Staljinista ciji su dom krasili portreti Marksa, Engelsa, Staljina! Pise u wikipediji ( Fasicnacija nekom licnocu je karakteristican Neptun). A Neptun daje idealizovanje licnosti kojoj se divimo, pa ne verujemo da je ta osoba gresan covek ako i svaki drugi, vec osoba iz vise duhovne ravni.  I sam natus spojen sa Neptunom kako je ona imala moze biti jako cista, duhovna osoba, koja zeli svarsen svet za sebe i druge. Frida Kalo je bila idealista!

            
N   easpektovan Merkur, vladar II polja (novca )  u XII ( teskoce, sirotinja)  finansijke teskoce uprkos popularnosti za zivota. Zaradjivanje na sitno a potom zivot na visokoj nozi. vl. II polja ( novac)  u Lavu ( luksuz, razbacivanje novcem, da drugi vide), sto delom ima u svojoj licnosti jer joj je podznak takodje u Lavu. Lavovi imaju potrebu da se iskazu u drustvu i pokazu u najboljem svetlu cak i ako nemaju, da se vide nasmejanim cak i ako nisu srecni.  Venera u konjukciji ( spojena ) sa Plutonom ( veliki novac, bogatstvo, ali i najgora beda). Ekstremi vezani za finansijsku situaciju, kaja neretk za zivota ide iz krajnosti u krajnost. Tako ona za  zivota prolazi kroz periode najgore bede i periode sa velikim zaradama i luksuzom.

I    pored toga sto joj  je tada u detinjstvu zbog decije paralize jedna noga ostala tanja i kraca od druge, primetilo se da ona ima jaku licnost, jer se trudila da pokaze da ne mari sto je deca ismejavaju zbog toga. Stoga se trudila da dokaze da je nije briga za to, i svoju muku krila od druge dece, sto je radila i kasnije kao odrasla zena. Sunce/Neptun krije svoja osecanja.  Mesec na 29 stepenu Bika – Bol, patnja, usamljenost. 

P   ored teskog iskustva jos u detnjistvu ( detinjstvo je IV polje)  kada joj je dijagnostifikovana decija paraliza, i posto je dugo provela u bolnicici, Merkur (decije doba) u XII polju ( bolnice). Zatim vladar IV polja ( detinjstvo) Mars  u Jarcu ( hendikep, problemi sa telesnim zdravljem,  kostima, skeletom ) spojen za Uranom parliza, invaliditet, i Juznim covorom-  lose vesti, bolest, ogranicavanje. Uran proteze, medicinski korseti, stake, proteze koje je celog zivota sa pauzama nosila,  itd....
Cesto je ne samo u detinjstvu vec i kasnije u zivotu provodila mesece u postoperetivnom lecenju po bolnicama. (Sunce / Neptun - zivot u bolnici.) 

A   li i nedugo posle toga u 19 godini imala je uzasnu i vrlo neobicnu saobracajnu nezgodu u javnom prevozu, koja ju je jos vise telesno povredila i priredila joj nove bolne operecije.

Kasnije kao odrasla osoba je imala vrlo jak karakter i za to vreme potpuno buntovnicki i muzevan nacin ponasanja. Pusila je kao muskarac, pila je kao muskarac, psovala je kad je bila besna i imala brojne seksualne veze van braka ( kao i njen muz uostalom), kako sa muskarcima tako i sa zenama, pustala brkove ( nausnice i obrve, za koje su je mnoge prijateljice molile da ih ocupa, ali je ona to odbijala, naglasavajuci ih jos vise na svojim slikama kasnije, iz inata - najverovatnije.  Sta je u njenom horoskopu dalo ovakvo odbijanje uloge tradicionalne zene i igranje sa muskom stranom njene licnosti u javnosti? Naizgled ona je Rak u Znaku ( zenski znak, majcinski), podzak je u muskom znaku Lavu, sa Mesecom u zenskom znaku Bika, ali na zvezdama Plajade 29 stepenu Bika tzv. uplakane sestre. Sto je tezak zivot koji predstoji osobi posebno ako je osoba zena. Govori o dusevnim patnjama jer  Mesec je dusa, i Mesec su suze, a on se nalazi u Sazvezdju uplakanih sestara. Ovo je zivot koji se mora izgurati i ako je stalno prisutna tuga kroz zivot, plakanje je neizostavno i to kad svi odu, kad se ostane sam i to najcesce nocu, tad je najteze. 

    J   os malo astro simbolike kroz horoskop: Vladar podznaka u horokopu spojen sa Neptunom ( gutitak, razocarenje, ali i duhovnost, umetnost), a on je jos vladar 8 polja zivotnih problema, i previranja. Sa stelijom u 11 polju ( veliko drustvo i ljubav prema prijateljima, velika potreba za prijateljima, takodje XI polje je polje udruzenja, partija) u Raku ( patrioatizam, narod , obican svet ) koji je takodje pod simbolikom znaka Vodolije ( komunizam)  =  Bila je clan komunisticke partije, socijalista! Verovala je u jednakost i zelela da svi imaju dovoljno.
Takodje ima Marsa vladara ugaone 4 kuce (privatan zivot, intima, dom, porodica, roditelji) spojen sa Uranom sto potvrdjuje pricu stelijuma u XI polja i spojenost osobe ( nje) sa Neptunom ( planetom gubitaka, razocarenje, velikih duhovnih iskusenja), i to joj se najcesce desava u privatnom zivotu. Takodje u  privatnom zivotu, najbitnije, najintimnije stvari  joj nisu pod kontrolom  dogadjaja, obrti se desavaju iznenada i ostavljaju oziljke na telu i dusi.  Ti dogadjaji osobi, cini se  unistavaju zivot, i ostavljaju emotivne rane, takodje  simbolisu i samu njenu  nemoc - zato sto je to tako, kako je. Osoba malo moze da uradi da stvar promeni u svoju korist, ili da se preventivno zastiti od istih. Frida Kalo je vec kao mala dozivela nesrecu zbog koje ce ceo zivot biti fizicki bolesna i teze pokretna. A za zivota zavrsice jos par puta u bolnici operisuci se previse puta, lezeci u krevetu mesecima i mesecima svaki put,  potpuno bespomocna.
I ako je mnogo zelela decu, vise puta je gubila trudnoce, i na kraju ostala bez njih



  

P   rikaz problematike sa decom i trudnocama -Vladar V polja zaceca i dece je Jupiter pa se vidi da je morala imati trudnoce, ali taj Jupiter ( trudnoca)  je nesrecan, jer je jedva aspektovan i to samo svojim nesrecnim dispozitorom onim nesrecnim Mesecom u Plejadama uplakanim sestrama, koje vec nagovestavaju suze po pitanju intimnog zivota i majcinstva.
V polje ( trudnoce i dece )  u Znaku Strelca ( ipak zacece) vladar istog je u jedanestom polju bliczu Neptuna  simbolom gubitaka, pa se naslucuje gubitak deteta, ili trudnoce. Ali jedan aspekt obicno ne donosi dogadjaj, vec ih mora biti vise. A ona u V polju trudnoce i dece ima planetu Uran simbol obrta, stresa i neplaniranih dodjadjaja. URAN u petom polju znaci da,  ako se dete ne zeli, uporno se desavaju trudnoce koje  predstavljaju muku za majku, pa se ona odlucuje za odbijanje tog deteta, sto je jos jedan simbol Urana u polju dece. Uran  cesto predstavlja i namerni prekid trudnoce.  A ukoliko se dete zeli, ISTA PLANETA trudnocu tesko daje, ili kad do trudnoce ipak dodje, Uran iznenadno srusi sve kroz spontani  pobacaj,  koji se neocekivano desava, i  kvari sve ruzicaste snove i osobu baca u ocaj. Kod nje, da stvar bude jos malo gora tu odmah pored Urana i Mars koji doslovce predstavlja krvarenje, i pobacaj, tj.  prekid trudnoce. I uz tog Marsa morao se naci jos jedan zlotvor-  Juzni cvor ( tzv. Rep zmaja) tacka koja ima slicnu konotaciju kao i Neptun i ne predstavlja nista drugo nego gubitak na polju gde se ocekuje nesto postici.
 Znaci da je slika gubitaka i razocajrenja zbog materinstva u Fridinom horoskopu zaista veliki broj puta prikazan. Pa mozemo biti sigurni da ce osoba u vezi sa potopmstvom imati bas  dosta problema. Takodje jos jedan simbol dece u horoskopu Merkur je kod nje u XII polju ( gubitak deteta) i ni njegov dispozitor nije bolje priikazan, to je Sunce spojeno sa Neptunom ( gubitak, patnja ) u Raku ( trudnoca, utroba, materica...) = spontani pobacaji. 

          
S   ada ruzno je reci, ali mozda je to i bolje u neku  ruku, jer cak i da je uspela da iznese neku trudnocu do kraja, i rodila dete, ko zna kako bi ono bilo pod jedan, a pod dva njega bi najverovatnije iznenada izgubila zbog bolesti ili nesrecnim slucajem, i opet dozivela najgoru tugu za majku, a to je da bi dozivela bolnu smrt ili nesrecu svoga deteta. 

K   ako Frida ima stelijum u znaku Raka vidimo da je njoj macinstvo bilo jako vazno, i da  je za nju nesreca na polju dece bila sigurno jedna od njenih najjacih tacki bola, razocarenja, tuge koju je naosila u sebi, a koju smo u pocetku vec spazili kad sam rekla da je ona spojena sa planetom Neptunom, koji takve muke i emocije i predstavlja. Sad delimicno znamo i zasto. Ali  imala je ona jos muka...


I    njena velika ljubav gde bi se moglo reci da je u zivotu najvise srece imala (pored karijere ) ju je vise puta varala a najveca izdaja joj je bila kad ju je on prevario sa njenom rodjenom mladjom sestrom, koju je hteo i da zeni. Zbog toga je njihova velika ljubav i brak pukao, pa se  Frida se jako povredjena po ko zna koji put razbolela, zbog cega joj se on vratio i opet se nedugo posle vencali po drugi put. 
D   escident u Vodoliji -Cudan slobodan brak u kom su oba partnera imali dozvolu da budu neverni a tako su se voleli. Fridin brak je u astroloskom svetu jedan od najpoznatijih i najcesce koriscenih skolskih primera za VII polje to jest za Descident u Vodoliji, koga odlikuju dve moguce stvari ili zagarantovan razvod braka ili ,,otovren brak,, sa precutnom dozvolom partnera za povremenim izletima van braka i samo tako ovakvi brakovi i mogu opstati. Vodolija u VII polju braka i partnerstva, blizina Urana ili aspekt Urana sa vladarem. Vladar VII u Vodoliji pokazuje veliki strah natusa da se sve sto se ljubavi, zivotnih uzbudjenja, avantura i nacina zivljenja, sa brakom zauvek zavrsava, pa ga cesto napustaju sa zeljom da opet zive punim plucima, ili se sa partnerom opredeljuju za vrlo netradicionalan brak. Takodje sa Vodolijom u VII postoji jedan paradoks a to je potreba za patrijahalnoscu ( jer osnovni vladar Vodolije je tradicionalni Satrun daje postovanje starih vrednosti)  i averziji prema istoj ( jer takav zivot za uzvrat ne retko gubi svaku car, vec zivot postaje monoton, pun obaveza sa izostatkom zadovoljstva ). Zato ove osobe  imaju potrebu da  menjaju drustvena  pravila i zive onako kako  misle da je najbolje za sve. Trazi se sloboda u kojoj se zaista uziva istinski i koja vraca partenere jedno drugom, iznova, i iznova ne zeleci da se ikad fizicki razdvoje. 

K   od Fride je vl. VII polja otisao u V polje ljubavi, hedonizma, avantura i u konjukciji je za Marsem planetom velikih strasti partnera van braka, koji zatim uzrokuje razvod ( Mars - svadja, razvod, rastava). Ova konjukcija Urana i Marsa je u opoziciji sa Neptunom = prevara i ocaranost, zaljubljenost drugom osobom i Suncem uz taj Neptun -javna sramota, skandal, bruka. Dispozitor te bruke je Fridin Mesec na 29stepanu Bika u plejadama, suze i neizreciva tuga zbog tog dogadjaja ( pored svih zena sa kojima je bio pored nje, ovaj put se uhvatio i sa njenom rodjenom sestrom.). I tada se Frida uzasno razbolela. I opet posmatramo dispozitora tog Meseca, Veneru spojenu sa Plutonom velike patoloske ljubavi prema suprugu ( Dijago Rivera najveci Meksicki slikar, kao i njegove velike ljubavi prema njoj, doduse nesto manjoj). 

P   luton je i planeta smrti, se vidi da nju kao natusa konstantne zivotne patnje i tragedije priblizavaju smrti - kao i ova tuga koja joj je opet oslabila telo i opet iznedrila bolest, od koje sada nece nikad oporaviti, je ta konjukcija Venere i Plutona koja pravi kvadrat ( negativan aspekt) sa Saturnom drugom tradicionalnom planetom Smrti u astrologiji, i koja se nalazi bas u njenoj VIII kuci Smrti. 
 Ali pre njene smrti muz joj se vratio i opet je ozenio! Kako je do toga doslo? VII polje brak joj je u Vodoliji - znaci sve je moguce. Vodolija da je da kad se misli da je sve izgubljeno i nada potpuno umre situacija se neretko popravlja a kad se veruje u boljitak, ide sve na gore i gore.
Druga stvar: Drugi ozbiljniji signifikator ponovnog vencanja njih dvoje je to sto je vladar II braka osobe upravo onaj Mars koji je spojen sa Uranom jednim od dva vladara njenog prvog brancog partnera- iz Znaka Vodolije. Pa slikovito receno drugi brak nas vraca prvom bracnom partneru tj. to je ista osoba. A sta je sa drugim singifikatorom polja braka Vodolije Saturnom? On je ujedno i dispozitor drugog braka, pa se vidi da je II brak nesto pred samu smrt natusa jer je taj dispozitor zalepljen za VIII polje smrti. A to znaci i da partnere samo smrt rastavlja. Da stvar bude jos ozbiljnija njihova duboka, istinska ljubav Venera ( ljubav, brak / Pluton ( opsesija, kobnost i kraj zivota)  je opet u aspektu sa signifikatorom kraja zivota -Saturnom u VIII ( VIII polje polje smrti), sto je jos jedan dokaz da je to ljubav do smrti. Pre nego sto je i on tri godine posle njene smrti umro, trazio je da se njegov pepeo kad umre pomesa sa njenim.

F   rida je sopostvenim portretima komunicirala sa svetom. Gde je publici nemustim jezikom pokusavala reci koliko je nasrecna, slikajuci sve svoje nedace koje su se za zivota stizale, kroz simbolicne prikaze sa  cestom sopstvenom pojavom na slici. Uradila je cak 55 svojih portreta, sto bi se olako moglo pogresno protumaciti kao cisto samoljublje, da se ne vidi njena natalna karta i uoci Merkur ( reci, govor) u njenom dvanestom polju-  tisina!  Nemost,  ili verbalna cutnju pred drugima o svojim mukama je njena izgleda bila nejna krakteristika. Tako se shvata da joj je bilo jako tesko da o tome govori, sramota ili nije zelela da se drugima direktno otvara tj. povlacila se i ako uopste po prirodi nije bila povucena osoba, vec naprotiv bila je stalno okruzena drustvom, iz visoke klase i redovno je pravila skandalozne zurke kojima je gusila svoju usamljenost i bol.  Podznak Lav - uziva u snobovskim okupljanjima, zurkama i koktelima. Verovatno nije zelela da ti svakojaki ljudi vide koliko je ona nasrecna, iako je to bilo vise nego poznato. Zato je o svojoj licnoj tugi ljudima iskljucivo govorila putem svojih slika. Sunce –(osoba sama), i njen ego u Raku, i ako drustvena (Sunce polju aktivnog drustvenog zivota -XI polje) vrlo je zatvorena o privatnim stvarima - Sunce u Raku, spojena sa  Neptunom – cutnja, maska. Drzanje ,,maske,, na licu, gluma da je bolje nego sto se prica.. Ali Neptun je zato i umetnost kroz koju iznenadno ,,progovara,, i priznaje sve! 55 od njenih 140 i nesto slika su autoportreti. Njene slike su toliko teske, da se stegne nesto u stomaku posmatrajuci ih. Toliko teske da ni i recima ne bi mogla tako snazno da isprica sve.


K  raj:  Ovoliko teska karta govori nam na o tome, da je ovo osoba koja ne moze mnogo da kontroslise kvalitet svog zivota koji joj predstoji.  Osoba koja se rodi pod ovakvim aspektima, se rodila da bi prosla zivot pun teskih iskusenja. Zivot koji ce biti koji je pun gubitnosti i razocarenja. A njene planove ce sudbina uzeti u svoje ruke i od njega napraviti ono sto u stvari mora biti.


                                                                               Autorski tekst astrologa  Dragane Rajevic